Трудова книжка

АРТИКУЛ: 1501801999092
4,50 лв.
АРТИКУЛ: 1501801999092 Категория:

Описание

Трудовата книжка е официален документ, който се издава на всеки работник или служител в Република България. Тя удостоверява трудовия стаж, професионалната квалификация и трудовия път на лицето. Трудовата книжка се съхранява от работника или служителя и се представя на работодателя при поискване.

Трудовата книжка се издава от Националната агенция за приходите (НАП). Тя се издава на бланка, която е отпечатана на хартия от определен вид и размер. В трудовата книжка се вписват следните данни:

Име, фамилия, ЕГН и адрес на лицето
Дата на постъпване на работа
Заемана длъжност
Трудово възнаграждение
Дата на прекратяване на трудовото правоотношение
Други данни, които имат отношение към трудовия стаж
Вписванията в трудовата книжка се правят от работодателя. Те се правят на български език и се подписват от работодателя и от лицето. Вписванията в трудовата книжка не могат да се правят с химикалка.

Трудовата книжка е важно доказателство за трудовия стаж на лицето. Тя се използва при кандидатстване за работа, при отпускане на трудови възнаграждения, при пенсиониране и др.

Ако трудовата книжка е загубена или унищожена, лицето може да поиска от НАП да му бъде издадена нова. За да получи нова трудова книжка, лицето трябва да подаде заявление до НАП. В заявлението лицето трябва да посочи своето име, фамилия, ЕГН, адрес и причината за загубата или унищожаването на трудовата книжка.

Националната агенция за приходите ще издаде нова трудова книжка на лицето в срок до 7 дни от подаване на заявлението.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Трудова книжка”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

книжка
Трудова книжка 4,50 лв.
За да ви предоставим персонализирано пазаруване, нашият сайт използва бисквитки.